HypnoBirthing®

HypnoBirthing®2019-03-13T17:17:02+00:00

Wat is HypnoBirthing®?

In de cursus HypnoBirthing® leert u om vertrouwen te hebben in uw eigen lichaam. De geboorte van een kind is een natuurlijk lichaamsproces. Vaak speelt angst een rol bij de aanstaande ouders. Deze angst zorgt voor spanning in het lichaam, en spanning geeft pijn. Er ontstaat nog meer angst en daardoor ervaart u nog meer pijn. Dit fenomeen staat bekend als de angst-spanning-pijn spiraal. Dit inzicht is beschreven door de Engelse arts Dick Read in het boek ‘Childbirth Without Fear’.

De cursus wordt gegeven op basis van individuele begeleiding. De lesdelen worden op afspraak ingepland op een tijdstip en een lokatie die u en uw partner schikt. 

Direct aanmelden voor de cursus kan via deze link: aanmelden

Het proces van een geboorte werkt prima wanneer u uw lichaam goed kunt ontspannen, er geen negatieve gedachten zijn, en u omringd wordt door mensen waar u vertrouwen in hebt. De persoon die bij de geboorte is speelt hierin een belangrijke rol! In de cursus leert u hoe u uzelf optimaal kunt ontspannen tijdens de geboorte.

 

HypnoBirthing® is ontwikkeld door Marie F. Mongan.

 

“We believe that every woman has within her the power to call upon her natural instincts to bring about the best possible birthing for her baby and herself”

Marie F. Mongan.

Misverstanden over HypnoBirthing®

We weten dat de naam HypnoBirthing® vaak verkeerde associaties oproept. Vanwege het “hypno” deel denken mensen aan hypnose zoals ze die kennen van de televisie: het volledig van de wereld zijn, zonder controle over uw lichaam en geest. Deze associaties passen absoluut niet bij HypnoBirthing®!

Het gaat bij HypnoBirthing® om een vorm van zelfhypnose die u beter kunt omschrijven als een zeer diepe vorm van ontspanning maar waarbij u ook alert bent en blijft. Een ontspanning die we allemaal wel kennen uit ons dagelijks leven, helemaal opgaan in een boek of film, een volledige focus.

HypnoBirthing® betekent niet dat u in bad moet gaat bevallen of thuis. Het zegt dus niets over de lokatie waar de geboorte plaats zal vinden. Ook is het geen “zweverige” cursus.

Details cursus HypnoBirthing®

In vijf cursusdelen van elk 2,5 uur leren aanstaande ouders de technieken die nodig zijn om een liefdevolle, harmonieuze en ontspannen geboorte te beleven.

De aanstaande ouders leren de technieken o.a. diepe ontspanning, beheersing van de ademhaling en visualisatie die nodig zijn om een liefdevolle, harmonieuze en ontspannen geboorte te beleven. Uiteraard oefent u de technieken gedurende de zwangerschap ook thuis zodat u ze makkelijk toe kunt passen tijdens de geboorte.

Waar wordt de cursus gegeven:

De groepscursus wordt in het gebouw van de Yogabloem in Mijnsheerenland aangeboden. Om de kwaliteit te waarborgen zal de groepscursus uit maximaal 5 stellen bestaan. Hierdoor krijgt iedereen persoonlijke aandacht en is er voldoende ruimte om vragen te stellen en indien gewenst, om uw ervaringen te delen!

Met wie volgt u de cursus:

U volgt de cursus samen met uw geboortepartner, dus met iemand die u bijstaat tijdens de bevalling. Dit kan uw partner zijn, maar ook een familielid, vriendin, doula, verloskundige etc. Als de situatie erom vraagt kunt u de cursus ook alleen volgen.

Wanneer kunt u het beste starten met de cursus:

Optimaal is het om te starten met de cursus rond de 20-29 weken van uw zwangerschap.

Wat kost de cursus:

De prijs voor de cursus is: € 295,- voor de gehele cursus, per stel inclusief BTW.

Massagepraktijk Nina werkt samen met Kraamcentrum DAT. Bent u ingeschreven bij Kraamcentrum DAT, dan kunt u aanspraak maken op Eur 75,00 korting op de cursus HypnoBirthing®. Voor meer informatie over Kraamcentrum DAT, kunt u hier klikken.

Bij de cursus-prijs zijn inbegrepen:

 • De vijf cursus-sessies geleid door een gecertificeerd HypnoBirthing cursusleidster
 • Het originele HypnoBirthing® boek van Marie F. Mongan inclusief CD (Engels)
 • Al het lesmateriaal zoals scripts en handouts (Nederlands).

Kenmerken van de cursus HypnoBirthing®

Hieronder volgt een samenvatting van de voordelen van een geboorte via de HypnoBirthing® methode.

Voor de moeder: 

 • Geeft u het vertrouwen in uw eigen lichaam en het natuurlijke geboorteproces; de geboorte kan weer een mooie, vredige en vreugdevolle gebeurtenis worden
 • Bewuste keuzes kunnen maken over de invulling van het geboorteproces
 • Sneller herstel na de geboorte
 • Minder kans op uitputting
 • Positief terug kunnen kijken op uw bevalling, ook als het anders is gegaan dan gehoopt.

Voor de baby:

 • Goede hechting met zowel vader als moeder (al tijdens de zwangerschap)
 • Betere start in het leven, door meer kans op een ongecompliceerde zwangerschap en geboorte
 • Betere kans op slagen van de borstvoeding omdat de baby uitgerust en alert ter wereld kan komen
 • Een meer ontspannen, blije baby die goed drinkt en slaapt
 • In de zwangerschap meer ontwikkeling van die hersendelen die verantwoordelijk zijn voor een ‘relaxte kijk’ op het leven.

Voor de vader:

 • U krijgt een ‘gereedschapskist’ vol met instrumenten om uw vrouw te ondersteunen tijdens de geboorte
 • U ontvangt duidelijke uitleg over wat er gebeurd tijdens een bevalling zodat u goed voorbereid bent
 • U leert hoe u uw wensen kunt verwoorden naar zorgverleners toe, wanneer u vragen stelt en wanneer u zich assertief moet opstellen.